Herkese merhaba arkadaşlar;
Başlıktan da belli olduğu üzere, kısaca sigarayı nasıl bıraktığımı anlatan bir içerik paylaşmak istedim. Umarım bırakmayı düşünenlere yol gösterici olur. Yazıda kesinlikle sayısal veriler üzerinden yani “ne, ne kadar zararlı; kaç kişi bağımlı; kaç kişi ölüyor; kaç kişinin bacağı yok; kaç kişi akciğer kanseri; vb” verilerden bahsetmeyeceğim. Tecrübe ile sabittir ki, sigaranın zararı konuşulduğunda, sigara içen herkeste bir stres durumu oluşur. Stres altında hisseden her bağımlı da hemen sigara yakmaya yönelir ve bu kısır döngü bu şekilde devam eder.
Ben sigaraya ki “sigaraya başlama yaş oranının en fazla olduğu zamanlarda” lise çağlarımda başladım. Hayatımın 17 senesi boyunca, ortalama olarak günde 10–20 adet arası sigara kullandım. Bağımlılığımın son 2–3 senesini “artık bırakmam gerek” diyerek ama bu farkındalık ile strese girerek sonucunda da daha fazla sigara tüketerek geçirdim. 2019’un ilk 6 ayında, “yakın bir zamanda sigarayı bırakacağım”ın farkındaydım ve nasıl sorusunun cevabını henüz bulamamıştım. Tam da bu sorunun cevabını aradığım günlerde, sigaraya öyle bir zam yapıldı ki akıllara zarar ve imdadıma yetişen olay bu oldu. :)
Öncelikli olarak sigarayı bırakmayı istemek gerekiyor. Çünkü bu karar verilmeden, hiç bir sistem, materyal bağımlı bir kişiye sigarayı bıraktıramaz. Her sigara bağımlısı neden içmemesi gerektiğini çok iyi bilir. Sigaranın her türlü zararının farkındadır. Sigaranın ne kadar zararlı olduğu anlatmak hiç bir bağımlı üzerinde işe yaramaz. Fakat sigarayı neden içtiğini bilmez. Her bağımlının kendince sebepleri vardır mutlaka. Kimi stres anında bir destek olarak görür, kimi de dumanı içine çekmeyi sever. Bu sebepler aslında bir yanılsamadır ve sigara içicisi, kendisinin bir madde bağımlısı olduğunun farkında değildir.
Sigaraların bir kısmına zam yapıldı ve ben kendi kendime dedim ki; benim içtiğim bu zıkkıma zam yapıldığı an bırakacağım ve bir daha içmeyeceğim, inanın kendi kendime söz verdim. velhasıl kelam bi akşam bacanağıma çaya gitti paketimde 5 mi yoksa 4 dal mı ne sigara var. Bir gün sonrası sabah ta işe gideceğim ama kafaya taktım ve bu paketteki dalları bitirip sabah hiç sigara almadan doğru işe gideceğim diye söz verdim kendime.
Eve gittim uyudum ve sabah kalktım arabamı çalıştırdım ve markette hiç durmadan direkt iş yerine gittim. İlk gün çok hafif derecede arıyor insan bu mereti ama sabır edip azmettiğiniz zaman kurtulabiliyorsunuz sigaradan. Beyninizde bitireceksiniz olayı söz vereceksiniz kendi kendinize. Birde bir hedef koyun kendinize tıpkı benim gibi. Sigaraya vereceğim parayı biriktirip seneye inşallah Türkiye turuna çıkacağım ailecek. :)
Ayrıca Sigaranın psikolojik tarafında da benzer bir durum söz konusu. Sigara, bağımlılar tarafından, yemek sonrası, çay ya da kahve ile, alkol ile, stres anında, kutlamada, kısacası bir çok durumda, bir araç olarak görülüyor. Yıllarca bu olaylar sigara ile beyinde ilişkilendiriliyor. Haliyle bağımlı için “çay = sigara” anlamına geliyor. Stres eşittir sigara demek. Benzer her durum için beyinde kurulmuş bağlantılar oluşuyor zamanla. Önemli olan bu bağlantılardan kurtulmayı başarmak. Bu bağlantılardan kurtulma ise bir süreç; azimli ve sabırlı davranmak gerekiyor.
Ben bir süredir beynimde sigarayla olan bağlantılarımın yüzdesel olarak büyük bir oranından kurtulmuş durumdayım ve bu durumdan da çok memnunum. İlk bir kaç gün alışkanlıklardan dolayı biraz zor geçebiliyor çünkü sigara içmek, bağımlılar tarafından hayatlarında en fazla yaptıkları şey olma özelliğini taşıyor. Ama 72 saati geçirdikten sonra ve fiziksel madde bağımlılığı ortadan kalktığında her şey çok daha kolay olmaya başlıyor.
Siz de bir nikotin bağımlısıysanız, henüz vakit varken, kendinize bu iyiliği yapın. Bunu yapmanız için istediğiniz sağlık kuruluşundan yardım alabilirsiniz. Ben hiç bir yardım almadan bıraktım umarım sizlerde bu şekilde bırakabilirsiniz.
Sağlıkla kalın…
Not: Sigarayı bırakma tarihim 06.08.2019 :)