Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Fars Körfezi’ndeki üç ada hakkında yapılan Çin-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Toplantısı’nın sonuç bildirisine tepki olarak Çin’in Tahran Büyükelçisinin Bakanlığa çağrıldı belirtildi.
Tahran'ın güçlü protestosunun kendisine iletildiği belirtilen açıklamada, söz konusu adaların “sonsuza kadar” İran’a ait olduğu ve Çin’den bu konudaki yaklaşımını düzeltmesinin beklendiği ifade edildi.
Açıklamada, ''İran İslam Cumhuriyeti hükümeti bu konuda herhangi bir tarafın iddiasını reddetmektedir." denildi.
Çin Büyükelçisi Cong Peiwu'nun da Tahran'ın tutumunu Pekin’e ileteceğini belirttiği aktarıldı.
Fars Körfezi’ndeki üç ada sorunu
BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan'ın Pekin'e yaptığı ziyaretin ardından yayınlanan ortak açıklamada Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Abu Musa adalarının mülkiyeti meselesine değinildi. Belgede, Çin'in "Birleşik Arap Emirlikleri'nin Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa'dan oluşan üç ada sorununa uluslararası hukuka uygun olarak ikili müzakereler yoluyla barışçıl bir çözüm bulma çabalarına desteğini ifade ettiği" belirtildi.
Büyük Tunb, Küçük Tunb ve Ebu Musa adaları, Basra Körfezi'nin stratejik açıdan önemli bir bölgesinde yer alıyor. Bu adaların mülkiyetleri uzun süredir Tahran ve Abu Dabi tarafından tartışılıyor. İran Dışişleri Bakanlığı, adaların statüsüne ilişkin tutumunu Çin tarafına defalarca protesto etti. İran Dışişleri Bakanlığı Çin büyükelçisini en son Aralık 2022'de çağırmıştı. Daha sonra Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Suudi Arabistan'da düzenlenen Basra Körfezi Arap Devletleri ile Çin İşbirliği Konseyi zirvesinin ardından benzer bir açıklamaya imza attı. Diplomatik tartışmanın ardından Çin, İran'ın toprak bütünlüğünü destekleyen bir bildiri yayınladı.