İşsizlik maaşı şartları konusunda kafa karışıklığı yaşayanlar için bu haberimizde işsizlik maaşının şartlarını, ne kadar olduğunu ve kimlerin yararlanabileceğini araştırdık. Çalışma hayatının içinde olanları yakından ilgilendiren işsizlik ödeneği için bir takım şartların sağlanması gerekiyor. İşte İşsizlik maaşı hakkında bilmeniz gerekenler...
Kendi isteği ve kusuru dışında işveren tarafından işine son verilen işçi işsizlik maaşından yararlanbiliyor. Eğer kendi isteğiniz ile işten ayrıldıysanız işşizlik maaşı alamazsınız.
İşçi işine son verilmeden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün İşsizlik sigortası primi ödemek zorunda. Dahası önceki 120 gün de sigortalı olarak çalışmış olması gerek.
İŞKUR tarafından ödenen işsizlik maaşından yararlanmanız için işçi işveren tarafından sözleşmesi iptal edilkten sonra 30 gün içinde İŞKUR'a başvurmak zorunda. Böylece iş arayan kaydı yapılan işçiye işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor.
Akıllarda en çok işsizlik maaşıdan kimlerin yararlanabileceği sorusu var. İşsizlik maaşı ne kadar süreyle veriliyor?
Çalışanlara ödedikleri sigorta prim süresine göre ödeme yapılıyor. Yani işten çıkarıldığı günden önceki 3 yıl içinde 600n gün sigortalı çalışan bir işçi 6 ay işsizlik maaşı alırken, 3 yıl içince 900 gün sigortalı çalışmışsa 8 ay işsizlik maaşı alıyor.
İşsizlik maaşından yüzde 0,759 damga vergisi kesiliyor.
Öte yandan işsizlik maaşı alanların genel sağlık sigortası işsizlik fonundan ödeniyor. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler varsa devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanbiliyor.
İşsizlik maaşı alanlar yeni bir işe girdiğine maaşı kesiliyor.
İşsizlik maaşından yararlanırken süre dolmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik maaşından yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalınması halinde daha önceden hak edilen işsizlik ödeneği süresi dolduruluncaya kadar ödenekten yararlanılmaya devam edilebiliyor.