Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi.
İki oturumdan oluşan sınavın birinci oturumu 09.30'da başlayıp 10.45'te sona erdi. İkinci oturum ise 11.30'da başlayıp 12.50'de sona erdi.
Merkezi sınav, 973 yurt içi sınav merkezinde 3 bin 891 okuldaki 62 bin 663 salonda, yurt dışında ise 11 sınav merkezinde 11 okuldaki 35 salonda gerçekleştirildi.
Katılımın zorunlu olmadığı LGS merkezi sınavına girmeyen öğrenciler, yerel yerleştirmeyle liselere yerleştirilecek.
Adana'da sınava giren öğrenciler, İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundular. LGS'nin beklediğinden daha kolay geçtiğini ifade eden Toygar Çırakoğlu, "Sınav beklediğimin üstünde devam etti. Sözel sorularında daha zor bekliyordum, daha kolay çıktı. Sayısal sorularına ise, daha zor bekliyordum. Özellikle matematik sorularının zor olmasını bekliyordum fakat kolaydı. Beklediğimin üstünde bir zorlukta çıkmadı. Geçen sene soruları ile de kıyaslarsak birebir çıktı. İki oturum arasında birinci oturum daha kolaydı benim için, sözel ağırlıklı olduğumdan dolayı sayısal biraz zor geldi. Puan aralığı olarak 350'nin üzerinde düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Matematik sorularının umduklarından daha kolay olduğunu dile getiren İbrahim Gündüz ise, "Sınavım çok güzel geçti, zorlandığım sorular oldu. İngilizce çok zor geçti. Matematiği zor sandım ama kolay geçti. Fen soruları çok kolaydı, ümidim bu yönde çok iyi. Birinci oturum sözel ağırlıklı dersler olduğu için daha zordu benim için. Girdiğim sınavda beklentim 300 aralığı bir puan." diye konuştu.
Sınavın her iki oturumunda da sayısal derslerin sözel derslere kıyasla daha zor olduğunu belirten Ecrin Aydın, "Sınavım iyi geçti, genel olarak sorular kolaydı. Sayısalda biraz zorlandım, onun dışında sözel dersler kolaydı. İki oturumda da sayısal dersler, sözel derslere göre daha zordu. Matematik sorularında biraz zorlandım, fen soruları, matematik sorularına göre daha kolaydı. Sınav sonucu olarak hayalim 300-350 arasında bir puan almaktır." diye konuştu.
Sınav sorularının uzun olmasından dolayı zaman sıkıntısı çektiğini söyleyen Yiğit Kaplan, "Sınavım basit ve kolaydı. Daha zor bekliyordum ama iyi ki de iyi geçti. Sözel kategorisi bir tık beni zorladı, sayısal daha basit geldi. Fen soruları, diğer sorulara göre bir tık daha uzun olduğu için vaktimi aldı, yetiştiremeyeceğimden dolayı endişelendim, ilerledikçe akışına göre devam etti. Sınav sonucu olarak beklediğim puan aralığım 465 civarı." şeklinde konuştu.
İkinci oturumun daha zor olduğunu belirten Cemil Şen ise, "Sınav güzeldi ama biraz zordu. Matematikte uzun sorular olduğu için bazıları boş kaldı. Beni iki oturum arasında, ikincisi zorladı. Soruların uzun olmasından dolayı zorlandım. Sınavdan beklentim 460- 470 puan aralığıdır." diye konuştu.
Önceki dönem denemelerini çözerek kıyas eden Cemile Kaya ise, sınavın daha kolay olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: "Sınavım idare eder, sözel dersler benim için daha kolay olduğundan dolayı birinci oturum daha güzel geçti. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkçe ve matematik konusunda zaten kolay olacağını söylemişti. Evet, gerçekten matematiğim pekiyi olmasa da yapabildim bu sefer. Türkçe'de kolaydı. Önceki sınavların denemelerine baktım, kıyasla daha kolaydı. Sınavdan 300-350 civarı alsam benim için yeterlidir."
Birinci oturumda sözel derslerin daha zor olduğuna değinen Asya Gökpınar, "Sınav beklediğimden kolaydı, sadece Türkçe ile İnkılâp soruları biraz zordu. Matematik ve fen soruları ise orta dereceydi. Birinci oturum, ikinci oturuma göre daha zordu. Sözel birazcık daha zordu. Sınavdan beklediğim puan aralığı 400'ün üzerinde." açıklamasına yer verdi.
Sınav sonuçları, 28 Haziran'da açıklanacak ve aynı gün Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanacak. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla liselere yerleştirme süreci başlatılacak.