Ekmek ülkemizde en çok tüketilen besinlerden.
Türkiye’de her yıl kişi başına 199.6 kilo ekmek yeniliyor.
Zayıflamak isteyenler, diyet yapanlar da en çok yenilen besin olan ekmeği kesmeyi tercih ediyor.
Ekmek yemedim, ayda şu kadar kilo verdim diyenleri duymuşuzdur. Acaba ekmeği bırakmak gerçekten kilo verdirir mi?
EKMEĞİ BIRAKMAK, KESMEK KİLO VERDİRİR Mİ?
Evet, spor yapmadan diyet yapmadan yalnızca ekmeği keserek de kilo verebilirsiniz. Ancak verdiğiniz kilo çoğunlukla yağ değil, su kaybı ve kas kaybı olacaktır.
Ekmek, makarna, pilav gibi besinler önemli karbonhidrat kaynaklarıdır. Karbonhidratlar ise insanoğlunun temel enerji kaynağıdır. Gün içerisinde yeterli miktarda karbonhidrat alınmadığında vücudumuz ihtiyacı olan karbonhidratı kaslardan temin eder.
Kaslar beyne glikoz göndermek üzere enerji kaynağı olarak kullanılır. Bu nedenle ekmek yenilmeyip de hızlı kilo verilirse vücutta kas kaybı yaşanır.
Karbonhidratların kesilmesi yahut çok kısıtlı tüketilmesi sağlığı da tehdit ediyor.
Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition’da 2003 yılında geçen “Düşük karbonhidratlı diyetler: Kısa ve uzun vadede sağlık açısından olası etkileri nelerdir?” adlı çalışmaya göre uzun vadede karbonhidratlı besinlerden uzak durulması kalpte ritim bozuklukları, kardiyak kontraktil fonksiyon bozukluğu, ani ölüm, kemik erimesi, böbrek hasarı, kanser riskinde artma, fiziksel aktivite bozukluğu ve lipid anormallikleri gibi semptomlara yol açabildiği tespit edildi.
Karbonhidratlar vücudun enerji kaynaklarıdır. Ekmeğin kesilmesi, karbonhidratlardan uzak durulması halinde vücutta enerji kaybı yaşanabilir ve keton birikimi meydana gelebiliyor. Düşük karbonhidratlı beslenme veya karbonhidratların tamamen kesilmesi halinde mide bulantısı, baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, ağız kokusu gibi problemler ortaya çıkabiliyor.
Özetle şunu diyebiliriz ki sağlıklı bir beslenme programında ekmek gibi karbonhidrat kaynakları tamamen kesilmemeli, bunun yerine alternatif gıdalara yönelmelidir.
Örneğin beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, tam tahıllı ekmek tercih edilebilir, beyaz pirinç yerine bulgur yenilebilir.
EKMEK YERİNE NE YENİLMELİ?
Araştırmalar ekmeğin obeziteye davetiye çıkardığını gösteriyor. 2014 yılında BMC Public Health dergisinde yayımlanan ve 9.267 kişi üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma, günde iki dilim (120 gram) beyaz ekmek tüketmenin aşırı kilo alma veya obezite riskini %40 oranında artırabileceğini tespit etti.
Ekmek yerine karbonhidrat ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde karşılamak için şu besinleri tüketebilirsiniz:
Tam tahıllı ekmek, çavdar, kepekli ekmek gibi düşük glisemik indeksli ekmek türleri yenilebilir.
Ekmek yerine ayrıca yulaf, kinoa, bulgur, tatlı patates, kuru baklagil, esmer pirinç, tam buğday makarna yenilebilir.
1 AY EKMEK YEMEZSEM KAÇ KİLO VERİLİR?
1 ay ekmek yenilmezse metabolizma hızınıza göre 2-5 kilo kadar zayıflayabilirsiniz. Ancak verilen kilo genellikle yağdan değil kaslarınızdan olacaktır.
30 GÜN EKMEK YEMEZSEM NE OLUR?
1 ay boyunca ekmek yememek kilo verdirir. Fakat ekmek yerine sağlıklı karbonhidratlar tüketilmezse, karbonhidrat kısıtlamasına gidilirse 30 gün boyunca ekmek yememek; halsizlik, baş ağrısı, saç dökülmesi, kabızlık, bağışıklık sisteminin zayıflaması, ağız içi yaralar gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.
1 DİLİM EKMEK YERİNE NE YENİR?
Diyetisyen Berfin Baturalp 1 dilim ekmek yerine geçen besinleri şöyle sıraladı:
2 yemek kaşığı pirinç pilavı
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
3 yemek kaşığı makarna
3 yemek kaşığı bulgur pilavı
1 küçük kase çorba
4 adet diyet bisküvi
3 adet grissini
1/2 çay bardağı leblebi
1 küçük boy patates
2 adet galeta
2 adet wasa
2 adet karabuğday patlağı