Elon Musk'ın X'inde değişiklikler devam ediyor. Yapılan en son değişiklik TweetDeck’i ücretli bir hizmet hâline getirmek oldu. Yeni adıyla XPro artık sadece abonelere özel bir platform.

Temmuz ayında duyurmuştuk, şirketin destek hesabından ‘yeni ve geliştirilmiş bir versiyon’ hakkında yapılan paylaşımda “Kullanıcıların TweetDeck'e erişebilmeleri için 30 gün içinde doğrulanmış hesap sahibi olmaları gerekiyor” denilmişti; başka bir deyişle bu hizmet için abonelik şartı getirilmişti.

Değişiklik bu hafta itibarıyla hayata geçirilmiş görünüyor. TweetDeck ya da XPro’ya erişmek istediğinizde doğrudan X Premium (eski adıyla Twitter Blue) ödeme sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Bu arada hatırlatmakta fayda var: X Premium’un aylık abonelik paketi web’den satın alındığında 177 TL, mobilden satın alındığında ise 209 TL.

Sosyal medya yöneticileri, gazeteciler ve uzman kullanıcılar için kötü haber.

TweetDeck popüler üçüncü parti uygulamalardan biriydi. Sosyal medya danışmanı ve analisti Matt Navarra, bu değişikliğin ‘sosyal medya yöneticileri, gazeteciler ve uzman kullanıcılar için kötü haber’ olduğunu yazdı.

Bir tür sosyal medya panosu olan TweetDeck (XPro) paylaşımları organize etme, birden fazla hesabı idare etme, önemli etkileşim ve gerçek zamanlı istatistiklere erişme gibi araçlar sunuyor.

TweetDeck'in bıraktığı boşluğu doldurmaya yardımcı olabilecek platform var mı?

Bu gerçekten neye ihtiyaç duyduğunuza bağlı. X öyle ya da böyle 2023 yılında hâlâ en popüler sosyal medya platformlarından biri. Ancak tüm potansiyelinden yararlanmak için yalnızca uygulaması yeterli olmayabiliyor; bilhassa medya profesyonelleri için.

Twitter’da dava verimli ve etkili en iyi şekilde kullanmak amacıyla sunulan üçüncü parti uygulamalar yıllar içinde epey popülerlik kazandı ve neredeyse her şey için bir araç vardı. Ancak Elon Musk'ın yeni ve dudak uçuklatan API fiyatlandırma planı ile bu araçların çoğu API fiyatını ödeyemediği için hizmetini durdurdu.

Hootsuite olası bir alternatif ancak o da ücretli hizmet sunuyor. SproutSocial aynı türde bir akış sunmasa da yayınlama, analiz ve diğer etkileşim araçlarının yanı sıra sosyal medyada ortaya çıkan trendleri izlemek için araçlara sahip, fakat en ucuz abonelik paketi 249 dolar. Willow ve Agorapulse gibi bir dizi başka sosyal medya yönetimi platformu daha var.

Ücretsiz plan sunan iki alternatif: Hypefury ve Buffer

Evet, şu anda TweetDeck'in ücretsiz bir muadili pek yok gibi görünüyor. Ama yine de aşağıdaki seçenekler bazı okuyucularımıza yardımcı olabilir.

Dikkatiniz dağılmadan içerik oluşturmak istiyorsanız Hypefury tam size göre. Kullanıcı arayüzü sade ve dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış. Ayrıca, kitlenizin ilgisini çekmek için sorabileceğiniz sorular ve hazır şablonlar da var. Şurada yer alan inceleme ve yorumlara göre kullanıcılardan tam puan olmasa da iyi puan almış. Hypefury, gösterimler, tweet performansı ve takipçi artışı gibi genel analiz özelliklerine sahip.

Dahası, Hypefury attığınız tweetlerin ve performanslarının analitik geçmişini sunuyor. Hypefury Engagement Builder'da bir listeyi içe aktarabilir, izleme listesine kişi ekleyebilir ve onlarla etkileşime geçebilirsiniz. Anahtar kelimeleri izlemek ve bu anahtar kelimeleri içeren tweetlerle etkileşime geçmek mümkün. Ayrıca tweetlerinizi Instagram’a uygun görselleştirebiliyorsunuz.

Ancak ücretsiz sürümünde sadece tek bir Twitter (X) hesabı kullanabileceğinizi belirtmekte fayda var. Ücretsiz planda sunulan diğer şeyler:

  • Tweet şablonları
  • Sorabileceğiniz 1000+ örnek soru
  • Sınırsız tweet ve Threads planlama: 2 gün
  • Canlı sohbet desteği

Kolay kullanımıyla öne çıkan Buffer, sadece birkaç ekstra özelliğe sahip zamanlama aracı arayan içerik üreticileri için iyi bir seçim olabilir. Buffer'ın üç sosyal medya hesabı ve kanal başına 10 planlanmış gönderi içeren cazip bir ücretsiz planı var. Tüm planlanmış gönderilerin ayrıntılarını gösteren şık ve minimalist bir gösterge tablosuna sahip.

Buffer'daki ücretsiz planda analiz veya etkileşim özellikleri bulunmuyor. Ama gönderilerini önceden planlamak isteyen içerik üreticiler ve tek başına çalışan kişiler için gayet yeterli.

Özetle basit bir şeye ihtiyacınız varsa fazla düşünmeye gerek yok, aşağıdaki durumlarda Buffer kullanabilirsiniz:

  • Küçük bir ekip veya bireysel girişimciyseniz,
  • Sosyal medya yönetimine yeni başlıyorsanız,
  • Basit ve anlaşılır bir içerik planlama aracına ihtiyacınız varsa.

Ayrıca Buffer'ın sosyal medya yöneticilerinin zamandan tasarruf etmelerine yardımcı olmak için yapay zekâ özelliğini kullanıma sunduğunu ve bu özellikten ücretsiz plandaki kullanıcıların da faydalanabildiğini not düşelim.