EYT düğüm çözüldü! Cumhurbaşkanı Erdoğan çok sayıda kişinin merakla beklediği düzenlemenin detaylarını açıkladı. EYT’liler ilk emekli maaşlarını ne zaman alacak? Sözleşmeli personele kadro çalışması ne zaman Meclis'e gelecek? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı canlı yayında düzenlemeye dair merak edilenleri yanıtladı. Bakan Bilgin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Hazırlıklar son aşamada, bitti. Meclis süreci kaldı geriye. Daha sonra ise yasalaşma süreci olacak. Yürürlüğe gireceği tarih Meclis süreçlerinden sonra belli olacak. Biz teknik hazırlıkları yaptıktan sonrasına karışmayız.

EYT'DE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ocak ayı içinde Meclis'e takdim edeceğiz. Bizim görev alanımız belli ve yapacağımız şeyi yaptık. 23 yıllık bir problemdi bu. 8 Eylül 1999 tarihinde bir gün yasa değişikliği ile yaş sınırına uğruyor.

İstihdamı nasıl artıracağız? Bunun yolu ekonomik büyümeden geçiyor. Biz bu çalışmaya başladığında seçim gibi bir durum yoktu. Türkiye'nin işsizlik oranındaki artıştan daha fazla istihdam oranında artış var. Bu Türkiye'nin büyümesi ile oldu. Türkiye bu yılı yüzde 5'in üzerinde büyüme ile kapatan Çin'le beraber birkaç ülkeden biri. Türkiye bunu başarıyla yaptığı için bu sorunu çözebilecek hale geldi. Prim gelirlerinin daha fazla artacağı bir süreçteyiz. Enflasyon da düşeceği için hedeflere doğru ilerleyeceğiz. Bugün yapılmasının bir diğer gerekçesi ise, şu anda EYT'de yaşa takılanların yaş ortalaması 49,9. Yani 50 yaşına gelmiş. Artık 32-42 yaşında kimseyi emekli etmiyoruz ortalama 50'lerde.

"SGK'NIN BORCU YOK"

Her yıl, her ay televizyonlarda altyazı geçer, 'şu kadar daha ilaç kapsama alındı' diye. Bunlar büyük paralar. Biz bunları insanlarımızın sağlığı için kapsama alıyoruz. Dolayısıyla SGK'nın borçlu olduğu bir yapı yok. Çok güçlü bir Sağlık Sigortası sistemimiz var bizim. Gelir gider oranı ise yüzde 97.

Nereye gitsem bana EYT'liler çok fazla soru sordu. Bir esnafın hatırını sormak için girdik, asgari ücret ne olsun diye sorduk. Oradan biri EYT'yi çözmezseniz size oy vermeyeceğiz dedi. Dedim ki 'vermezseniz de çözeceğiz.' Sayın Nebati Bey'in fedakarlığı desteği ile bu programı Cumhurbaşkanımıza götürdük.

"BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN"

Yurttaşlarımız sevinçlerini gösterdi, telefonum kilitlendi. Gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum. Şu anda müraacatların kabul edileceği bir durum yok. Yasal süreç tamamlandıktan sonra müraacatlarını yapacaklar. Başvurular e-devlet üzerinden çok kolay yapılabilecek.

SÖZLEŞMELİYE KADRO ÇALIŞMASI

Sözleşmeliye kadro düzenlemesi bugün Meclis'e intikal etti.

EYT'LİLER İLK MAAŞI NE ZAMAN ALACAK?

Çeşitli uzmanlar bazı açıklamalar yapıyorlar. Almanya modeli, Hollanda modeli gibi şeyler. Bunlar söz konusu değil. Burada kimsenin maaşında hiçbir kısıntı olmayacak. Herkes hak ettiği maaşı alacak. Nasıl hesaplanıyorsa öyle. Ne zaman başlayacak. İlk maaşlar ne zaman alınacak? Meclis'in kararı ile belli olacak.

Yaptığımız asgari ücret düzenlemesi tarihi oranda bir düzenleme. Üstelik böyle bir ortamda yaptık. Mayıs'ta enflasyonun 30-35 arasında olması bekleniyor. Düşme eğilimi devam ediyor. Üretim artmaya devam ediyor.

KIDEM TAZMİNATI DOĞRUDAN VERİLECEK

EYT başlangıcın hesaplama yaparken kendi maaliyetlerimize baktık. SGK'ya, Maliye'ye getireceği yüke baktık. Uygulamaya geçince birçok kurum ve kuruluştan kıdem tazminatı ne olacak sorusu geldi. İşverenler biz bu yükü nasıl kaldıracağız diye sordular. Kurumsal şirketler bu konuyu çözmüşler. Küçük ve orta ölçekli şirketlerde bu sorun yaşanabiliyor. Talepleri değerlendirdik, konuyu Maliye Bakanımızla da görüştüm. Kredi garanti fonundan bir destek istedik. Doğrudan işçiye verilmesi yönünde bir görüşümüz vardı.

SOSYAL GÜVENLİK PRİM DESTEĞİ

EYT'den dolayı ayrılan, işine devam etmek isteyen işçiye 5 puanlık prim desteği verilecek. Tecrübeli işçinin devam etmesi ve işverenin mağduriyet yaşamaması için önemli bir konu bu. Teknik işçiliklerini kaybetmek istemiyor işverenler.

ASGARİ ÜCRET DÜZENLEMESİ

Olağandışı bir şey olursa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği çok açık. Biz Rusya-Ukrayna savaşını biliyor muyduk? Bu tarz olağandışı durumlar olursa tekrar düşünülecektir. Asgari ücret zammında yeni yılın enflasyonu dikkate alınır.

"MEMURU ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ"

Toplu sözleşme açıktır, nasıl yapacağımız belli. Kamuoyunda "asgari ücrete yüzde 50 yapıldı, bize de olur mu" gibi fikirler duyuyoruz. Adı üzerinde asgari ücret bu. Memur yılda 2 defa alıyor. Enflasyon bell olduktan sonra memur zammını gözden geçireceğiz. Bütün çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Tahribattan koruyacak bir düzenleme yapacağız.

Asgari ücret alanların oranı yüzde 37. Bir kademe üzerinde alanlar var mı? Var. Biz genel durumu düzenleyen bir mekanizma olarka görüyoruz asgari ücreti. Biz geçen sene asgari ücrete yüzde 50 yaptık. Özel sektör de buna göre güncellemeler yaptı.

GELİR VERGİSİ DÜZENLEMESİ

Asgari ücret oranında zaten bu uygulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanımız bunun üzerine çalışıyor. Kendileri konuyu yıl sonu veya yıl başında açıklarlar.

"SENDİKALAŞMADA YASAL BİR DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

Türkiye'de sendikalaşma oranı çok düşük. TRT'de mesela bu var ancak özel televizyonların neredeyse hiçbirinde sendika yok. Eskiden bu oran basında çok fazlaydı. Bunun birçok sebebi var tabi. Yasal sebeplerinden birisi iş kolu-işletme ayrımı var. Onun düzenlenmesi lazım. Askeri darbe döneminden kalma durumlar var. Bunları düzenleyeceğiz. Sendikalı örgütlenmenin engellerini kaldıracak bir yasal düzenleme yapacağız.

"EKSİK PRİM GÜNÜ BORÇLANMASI YOK"

Borçlanma konusunda büyük bir yanlışlık var. Mevcut yasal durumda 8 Eylül 1999 öncesi çekilecek istisnalar doğum, askerlik gibi durumlar. Eksik prim günü borçlanması gibi bir durum söz konusu değil. Bin lira eksikse bin lira yatacak öyle olacak.

Kaynak: rss