Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ yaz tatili ile çakışabilen regl dönemlerinde yapılması gerekenleri paylaşırken, doktor tavsiyesi dışından bilinçsizce ilaç kullanımına gidilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Gelişigüzel ilaç kullanmak riskli olabilir.
Op. Dr. Azer Aras Uluğ, “Yaz tatilini kadınlar genelde regl dönemlerine göre ayarlamaya çalışırlar ama zaman zaman bedeniniz buna uymayabilir ve sürpriz bir şekilde kanama başlayabilir. Bu gibi durumlarda da en çok var olan kanamayı durdurma yollarını ararlar.
Aslında var olan bir adet kanaması varsa bunu durdurmak her zaman mümkün olmayabilir. Ama altı yedi - gün süren bir kanamayı bir - üç güne çekmek mümkün olabilir. Ayrıca yoğun kanama daha az olacak şekilde lekelenme gibi oluşturulabilir. Ancak bu kesinlikle gelişigüzel alınacak ilaçlarla değil mutlaka kişinin hekimine başvurarak, yine hekiminin tavsiye ettiği ilaçlarla kanama miktarını azaltarak süresini kısaltmak mümkün olabilir. Öte yandan tatil günlerine çok yakın regl dönemi de çakışmalara neden olabiliyor. Beklenen bir adet tarihi varsa ve kişiler hali hazırda bir doğum kontrol hapı kullanıyorsa, var olan doğum kontrol hapı bittikten sonra ara vermeden aynı doğum kontrol hapının yeni kutusuna başlarsa adeti geciktirmek mümkün olabiliyor. Doğum kontrol hapı kullanmayanlar ise yaklaşan adeti geciktirmek istediklerinde ise ilk başvurdukları şey, eczaneden gidip rastgele geciktirici ilaç kullanmalarıdır. Bu son derece riskli olabilir çünkü bu gibi ilaçların bazı zararları olabilir. Dolayısı ile kesinlikle süreç hekim kontrolünde yönetilmelidir. Çünkü bu ilaçlar yumurtalık kistlerine, rahim duvarında problemlere, hormonal bozukluklara, ara kanamalara neden olabilir. Hekiminiz sizi muayene ettikten sonra eğer uygun görürse adet geciktirici ilaçları kullanarak beklenen adet tarihi güvenli olarak ertelenebilir.” dedi.
Adeti geciktirmek ve ertelemek, adet dönemi gerginliği arttırabilir.
Adet dönemini ertelemeye yönelik kullanılan yöntemlerin adet dönemi gerginliğini arttırabileceğini ifade eden Azer Aras Uluğ, “Bu gibi yöntemlerle adeti geciktirmiş olsanız da adet döneminin yarattığı sıkıntı ve gerginlik bu dönmemde geçmiyor. Yani adet olmasanız da o dönem bir gerginliğiniz, sıkıntınız varsa devam ediyor. Hatta bu gerginlik katlanarak devam ediyor. Çünkü vücudun hormonal dengesini ilaçlarla bozmuş oluyorsunuz. Bundan ötürü adet düzeni dengesini bozmak yerine daha farklı yöntemlerle kendini korumaya alabilir kadınlar. Adet döneminde tamponla denize, havuza girilebilir. Bu daha güvenli bir yöntem olacaktır.” Şeklinde konuştu.
Adet döneminde denize, havuza girilebilir mi?
Kadınların en çok merak ettiği sorulardan bir diğeri de adet döneminde denize ve havuza girmenin sakıncalı olup olmadığı konusudur. Konu ile ilgili de bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ sözlerine şöyle devam etti.
“Esasında adet dönemlerinde yüzmenin hiçbir sakıncası yok ama belli başlı kuralları var. Koyu renkli bir mayo tercih etmek, vajinal tampon kullanmak gibi. Ancak vajinal tampon kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı kriterler var. Vajinal tamponlar sentetik malzeme içerebiliyor bu yüzden denize girip çıktıktan sonra hemen değiştirilmesi gerekir. Çünkü uzun süre kullanımı bakteriyel enfeksiyon riskini arttırdığı gibi bazı durumlarda toksik şok sendromu dediğimiz sendroma neden olabiliyor. Bundan ötürü de dört saatten fazla vajinada tutmamaya özen gösterilmesi gerekir. Bu gibi öneriler adet döneminin yoğun olduğu dönemleri kapsamaktadır. Adet döneminin başında ve sonunda lekelenme evresi dediğimiz evrede, deniz veya havuzda kanama meydana gelmez. Bunun nedeni su altı basıncıdır. Bu dönemlerde koyu renkli mayo tercih etmek, deniz ve havuzdan çıktıktan sonra yer çekimi etkisi ile meydana gelebilecek sızıntının kamufle edilmesini sağlayacaktır. Adet döneminde suyun rahatlatıcı ve kasları gevşetici etkisi adet ağrılarını da azaltma özelliğine sahiptir.”